Máte zdravotné problémy, alebo im chcete predísť?

Nikdy nie je neskoro. Vezmite svoj osud do vlastných rúk a začnite sa zdravo stravovať. Pripravujeme obedové menu v súlade s najnovšími poznatkami zdravej výživy pod dozorom odborníka, ktoré nie je iba vegetariánske, ale na oveľa vyššej nutričnej úrovni.

Aj vegetariánska strava nemusí byť zdravá. Nie je pravidlom, že ak je jedlo bezmäsité, bude aj zdravšie, ako mäsité jedlo. Napríklad vyprážaný syr s hranolkami nebude zdravší ako kurací steak s varenými zemiakmi, hlavne čo sa týka obsahu a zloženia tukov. Rovnako biela múka, biela ryža, biely chlieb, cestoviny z bielej múky a ďalšie výrobky z "ochudobnených" obilnín môžu spôsobiť priberanie, zvýšený cukor a ďalšie s tým súvisiace zdravotné problémy na rozdiel od celozrnnej múky, celozrnných cestovín, natural nelúpanej ryže, pohánky, pšena, strukovín, ktoré majú nižší glykemický index, oveľa viac vitamínov, minerálov a hlavne vlákniny, preto POUŽÍVAME IBA CELOZRNNÉ POTRAVINY. Niektoré rastlinné tuky obsahujú dokonca viac nasýtených mastných kyselín, ako živočíšne tuky - napr. kokosový tuk. Telo síce potrebuje aj nasýtené tuky, ale nie veľa. Niektoré rastlinné tuky obsahujú napr. veľa omega 6 tukov, čo môže v nesprávnom pomere podporovať zápalové procesy (napr. slnečnicový olej). Aj ten najzdravší tuk, ak sa dostane nad určitú teplotu, sa premení na ten najhorší tuk - transmastnú kyselinu - preto NEVYPRÁŽAME A POUŽÍVAME NAJZDRAVŠIE TUKY (na použitie za studena - panenský olivový a ľanový olej, na varenie - repkový olej). Nepoužívame takisto kravské mlieko ani smotanu, ani nič s obsahom laktózy, preto POUŽÍVAME IBA RASTLINNÉ NÁHRADY SMOTANY A MLIEKA. Ku každému jedlu, hoci sa to podľa zvyku nehodí, podávame čerstvý zeleninový šalát. Niektoré vegetariánske jedlá neobsahujú dostatočné množstvo plnohodnotných bielkovín, napr. vyprážaný karfiol, vyprážaná brokolica so zemiakmi, lekvárové pirohy, strapačky s kapustou atď., ale samozrejme veľmi chutia a všetko čo obsahuje veľa tuku alebo cukru, veľmi chutí. Tieto jedlá sú navyše buď vyprážané s obsahom transmastných tukov, alebo s obsahom veľkého množstva bielej múky, príp. majú veľa cukru. Preto, ak pripravíme napr. strapačky s kapustou, tak sú pripravené z celozrnnej múky a polievka je strukovinová, aby sme získali kvalitné bielkoviny kombináciou aminokyselín z celozrnnej špaldovej múky a strukovín (fazuľa, hrach, šošovica, sója), preto POUŽÍVAME KOMBINÁCIU CELOZRNNÝCH OBILNÍN A STRUKOVÍN. V malom množstve ponúkame na posypanie jedál tvrdé syry, občas používame vajíčka a aj kravské maslo, čím ešte viac skvalitníme zloženie bielkovín a doplníme napr. vitamín B12.

Zloženie denného menu je dôkladne premyslené tak, aby v ňom boli v správnom pomere skombinované polysacharidy, bielkoviny, tuky a vláknina a aby jedlo malo dostatočnú kalorickú hodnotu aj pre výkonnostných športovcov (700 - 900 kcal.).


Ochrana pred toxickými potravinami

Akú máme ochranu pred toxickými potravinami? Ľudia, ktorí jedia aj mäso, obhajujú sa tým, že nielen mäso je nakazené antibiotikami, hormónmi, toxínmi z potravy zvierat, ale aj rastlinná strava, ktorú konzumujú ľudia, je toxická - postrekmi, hnojením, PCB látkami, dioxínmi a podobne.

Tlačové správy EFSA - úryvok:"Dioxíny a dioxínom podobné PCB sú toxické chemické látky, ktoré pretrvávajú v životnom prostredí už celé roky. Tieto látky sa hromadia v nízkych koncentráciách v potravinovom reťazci a to hlavne v tukových tkanivách zvierat. Ich prítomnosť v potravinách a krmivách v posledných 30. rokoch klesla vďaka úsiliu verejných orgánov a priemyslu." (https://www.mpsr.sk/dioxiny-a-pcb.../526-111-526-13611/)

Ak takéto toxíny v rastlinnej potrave skonzumuje zviera, potom sa v ich mäse a tuku skoncentrujú oveľa viac, ako sú koncentrované v ich potrave, ktorú zjedli. Dôležité je však vedieť, že naše telo za priaznivej situácie dokáže toxíny a ďalšie nám škodlivé látky zablokovať a nevpustiť ich do krvi, ale vylúčiť ich von z tela stolicou. Z fyziológie človeka vieme, že to robí zdravá "bariéra" čreva (sliznica, hlien, baktérie, biele krvinky...). Ak táto ochranná bariéra nie je zdravá, hovoríme o "Syndróme presakujúceho čreva". Lieky zatiaľ nepoznáme. Jediným liekom sa zatiaľ javí iba to, čím a ako kŕmime svoje telo.

Podľa odborníkov je viac príčin vzniku presakujúceho čreva a sú to: Časté jedenie, Deficit vlákniny, Vysoký príjem živočíšnych bielkovín a nasýtených tukov, Alkohol, fajčenie, niektoré lieky proti bolesti alebo zápalu.

Na záver sa nám opäť potvrdzuje, že komplexná rastlinná strava stojí na správnom mieste, pretože:

1. Táto strava zamedzuje častému jedeniu, pretože sa pomaly trávi, človek je dlhšie sýty, pričom mu stačí jesť 3x denne, ako sa odporúča.

2. Táto strava zabezpečuje dostatočné množstvo vlákniny rôzneho druhu.

3. Táto strava obsahuje minimálne množstvo živočíšnych bielkovín a nasýtených tukov. Najvyšší obsah nasýtených tukov (nasýtených mastných kyselín) obsahuje: bravčová masť, maslo, tuk v mäse, slanine, palmový tuk a najviac z nich má kokosový tuk.

Záver: Komplexnou rastlinnou výživou nielenže prijímame nižšiu koncentráciu chemických toxínov, ale pomáhame črevu, aby nevpustilo tieto toxíny do krvného obehu a aby ich vylúčilo von z tela stolicou.