Zdravie bez liekov
Úryvky z výnimočnej odbornej publikácie "Zdravie bez liekov" od autorov doc. MUDr. Ladislav Kužela PhD., MPH a Mgr. Zuzana Čižmáriková PhD., MPH, publikovanej v decembri 2021.
Zdravé zloženie stravy:
V jednej z najvýznamnejších publikácií, ktorá odporúča čo najzdravšie stravovanie na základe medicíny založenej na dôkazoch a odporúčaní medzinárodných expertov a ktorá vyšla v jednom z najprestížnejších medicínskych časopisov The Lancet, je opísaná zdravá strava takto:
"Zdravý tanier by mal obsahovať ovocie a zeleninu, pričom tieto by mali tvoriť asi polovicu taniera. Druhá polovica taniera by mala pozostávať z celozrnnej stravy, bielkovín rastlinného pôvodu, nenasýtených rastlinných olejov a iba mierneho množstva bielkovín živočíšneho pôvodu. Experti jasne zadefinovali, že mäso a mliečne produkty nie sú až tak veľmi potrebné k tomu, aby naša strava bola zdravá.
Bielkoviny:
Rastlinná bielkovina dokáže zvýšiť rast protizápalových mikróbov, ako sú napríklad Bifidobacterium a Lactobacillus, a potlačiť výskyt škodlivých, ako sú Bacteroides fragilis a Clostridium perfringens, ktoré majú za následok vznik syndrómu zvýšenej črevnej priepustnosti. Ukázalo sa, že strava pozostávajúca najmä z príjmu živočíšnych proteínov podporuje rast zápalových mikróbov, ako sú Bilophila wandsworthia, Alistipes a Bacteroides. Tieto baktérie produkujú toxíny, napríklad amíny, sulfidy a sekundárne žlčové soli. Amíny spôsobujú intoleranciu na určité potraviny. Hydrogénsulfid sa spája s ochorením zvaným ulcerózna kolitída. Sekundárne žlčové soli sú zasa spojené s rakovinou čreva (hrubého aj tenkého), pažeráka, žalúdka, pankreasu, pečene a žlčových ciest. Preto nie je vôbec prekvapením, že príjem živočíšnych proteínov má za následok spomínanú zvýšenú črevnú priepustnosť. Bielkovina zo živočíšnej stravy spôsobuje aj to, že črevné baktérie začnú tvoriť trimetylamín-N-oxid (TMAO), ktorý sa spája s vysokým rizikom vzniku srdcovocievnych ochorení, náhlych cievnych mozgových príhod, s vyššími hladinami cholesterolu.
Tuky:
Nasýtené tuky, ktoré nachádzame najmä v živočíšnych jedlách, ale aj v tropických olejoch, ako je kokosový alebo palmový olej, sú tie, ktoré podľa kardiológov majú za následok vznik obezity a cukrovky. U nás gastroenterológov sa z pohľadu ovplyvnenia mikrobioty ukázalo, že nasýtené tuky podporujú rast zápalových mikróbov (Bilophila wandsworthia), teda tých škodlivých.
Ukázalo sa však, že mononenasýtené tuky (MUFA) a omega-3 polynenasýtené tuky (PUFA), ktoré sa nachádzajú najmä v rastlinnej strave, sú, naopak, prospešné a zdravé tuky. Podporujú rast prospešných črevných mikróbov, upravujú nerovnováhu mikróbov v črevách a redukujú vylučovanie bakteriálnych endotoxínov. Podporujú aj rôznorodosť mikróbov v našich črevách, takže tým chránia zdravú mikrobiotu.
Mikrobiota:
Keď sa odobrala stolica dvojčatám, z ktorých jedno bolo obézne a druhé chudé, ukázalo sa, že ak sa "sterilným" myšiam (myši majúce črevá bez baktérií) dá stolica od chudého dvojčaťa, myši ostanú chudé, a ak sa myšiam dá stolica od obézneho dvojčaťa, myši sa stanú obéznymi napriek tomu, že obidve skupiny myší boli kŕmené rovnakou stravou a rovnakým množstvom kalórií. Toto je možno dôvod, prečo u niekoho všetky možné diéty ani nadmerné cvičenie, jednoducho nič nezaberá. A pritom možno stačí tak málo. Iba správna strava a potom príde pomoc od našich črevných priateľov. Vidíme to aj na prípade, keď dáte dvom odlišným ľuďom úplne rovnaké množstvo jedla, až ich mikrobiota rozhodne, či priberú alebo nie.
U pacientov s COVID-19 sa našla "nezdravá" mikrobiota v porovnaní s pacientami, ktorí na COVID-19 neochoreli. U starších ľudí a u pacientov s chronickými ochoreniami sa dokázala dysbióza, ktorá je pravdepodobne spoluzodpovedná za zvýšené riziko závažného priebehu infekcie. Predpokladá sa, že môže byť zodpovedná aj za dlhodobé následky príznakov COVID-19.
Ukazuje sa, že prebiotiká, kam patrí aj vláknina, dokážu byť prospešné pri redukovaní nadhmotnosti, pretože dokážu znížiť telesnú hmotnosť, znížiť ukladanie tuku a hladinu triglyceridov a zlepšia pomer Bifidobacterium (zvýšia) a Bacteroides (znížia).
Ak sa dospelým mužom s metabolickým syndrómom a inzulínovou rezistenciou urobila transplantácia stolice od zdravého darcu, zlepšila sa u nich citlivosť na Inzulín, ...
Dobrý a silný mikrobióm posilňuje 70% susedných imunitných buniek, čím dokáže zabezpečiť ich optimálne fungovanie, ktoré nás ochráni pred infekciami a nádormi. Čiže ak sa budeme o svoje mikróby starať my, budú sa aj ony starať o naše zdravie.
Zmenou stravy a životného štýlu vieme pozitívne ovplyvniť viac ako 99% svojej DNA.
Sledovaním 2872 geneticky identických a neidentických dvojičiek od narodenia sa zistilo, že genetika sa podieľala na dlhodobom zdraví iba v 20 %. Až 80% dlhodobého zdravia ovplyvňoval životný štýl.
Nie je prekvapením, ak štúdie dokázali, že ľudia konzumujúci diétu s vysokým obsahom vlákniny mali znížené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, prsníka a pažeráka.
Štúdie u ľudí ukázali, že vláknina v strave cestou zvýšenia tvorby SCFA spôsobuje zníženie telesnej hmotnosti, pôsobí preventívne proti obezite, vzniku diabetu 2. typu, znižuje celkový cholesterol a systolický tlak krvi.
Ak máte potravinovú intoleranciu, svoje črevo si dokážete natrénovať. Ak však máte dokázanú alergiu na niektorú potravinu, treba túto potravinu vynechať, pretože alergia je navodená reakciou imunitného systému, ktorá je úplne odlišná od potravinovej intolerancie.
Štúdia "Globálne zaťaženie chorobou":
... Čiže ak sme doteraz mali ako najväčšieho nepriateľa fajčenie a tabak, tak nezdravá strava predbehla aj úmrtia spôsobené tabakom. Dokonca už predbehla aj úmrtia spôsobené hladom či infekciami.
Káva (presso - filtrovaná):
Pozoruje sa, že tí, ktorí pijú kávu, v menšej miere trpia na srdcovocievne ochorenia. Najväčší úžitok sa pozorovalo u tých, ktorí ju pili pravidelne v množstve 3 až 5 šálok denne.