Otázky a odpovede:

  • Otázka: Chcem rýchlo schudnúť, poradili mi stravu bez sacharidov. Je to bezpečné? Odpoveď: Nemusí to byť bezpečné. Poznáme z praxe ľudí, ktorí držali niekoľkomesačnú oddelenú stravu - kombináciu mäsa a zeleniny. Teraz sú z nich diabetici 1. alebo 2. typu. Sú už aj potvrdené výskumy na myšiach, ktorým po bezsacharidovej strave telo "zabudlo narábať s inzulínom" keďže ho nepoužívalo počas tejto diety pár mesiacov. Potom sa ten mechanizmus už nevedel správne naštartovať. Je to tak so všetkým, ak prestanete niečo používať, pokazí sa to. Aj auto. Inzulín sa tvorí a vylučuje do krvi, ak je potrebné spratať nadmerné množstvo glukózy z krvi. Pri bezsacharidovej strave sa v krvi nenachádza nadmerné množstvo glukózy, iba malé množstvo zo zeleniny a preto nie je potrebná práca inzulínu.
  • Otázka: Počul som, že rastlinné bielkoviny nie sú komplexné a preto nedostatočné pre človeka. Odpoveď: Je pravda, že samostatná bielkovina napríklad v pšenici nemá dostatočné zastúpenie aminokyselín, aby si z nich telo dokázalo vytvoriť hocijakú bielkovinu, ako to dokáže napríklad z bielka vajíčka, alebo z mäsa. Ale v kombinácií s ďalšími potravinami, napríklad kombináciou obilniny so strukovinou už získava kvalitný pomer aminokyselín a z nich už dokáže pečeň človeka vymodelovať ľubovoľnú bielkovinu napríklad: svalové vlákna, hormóny, enzýmy, imunoglobulíny, kolagén. Preto v našich obedoch nájdete aj strukoviny, aj obilniny, občas syry a vajíčka. (Obsah bielkovín na 100g: kuracie mäso 20%, vajce 13%, syry 20%, hrach - šošovica - fazuľa 22%, sója 35%, pšenica - pohanka - pšeno - ryža 10% -12%). Denný odporúčaný príjem bielkovín pre bežne pracujúcich ľudí je 0,8-1,2g na 1kg aktívnej hmotnosti tela. Pozor na nebezpečné dlhodobé prijímanie bielkovín vo vyššej dávke ako 2g na 1kg hmotnosti tela (nezapočítavame do hmotnosti tela množstvo tuku, ktoré tvorí nadváhu). Čiže pre 70 kg človeka stačí prijať cca. 70g bielkovín, ale aj pre 100kg človeka s výškou cca. 170 cm (ak jeho nadhmotnosť netvoria svaly ako u kulturistu, ale tuky). Tabuľky - odporúčané normy.
  • Otázka: Ale aj obilniny, strukoviny, zelenina a ovocie môžu byť nakazené toxínmi. Aký má význam jesť potom rastlinnú stravu? Odpoveď: Podrobnejšie je to vysvetlené v článkoch, ktoré sú na našom webe. V krátkosti ide o to, čo opäť potvrdili najnovšie výskumy, že ľudia, ktorí sa stravujú podľa našich odporúčaní, majú "zdravú priepustnosť čreva" čo znamená, že ochranné mechanizmy nepustia cez črevnú stenu do krvného obehu žiadne toxíny, ale naopak budú vylúčené stolicou.
  • Otázka: Spomínate v článku, že je riziková kombinácia živočíšnych bielkovín v kombinácii s toxínmi a podľa výskumov to môže podporovať rasť nádorov. Ako môžeme tie toxíny z Chemka alebo iné eliminovať? Odpoveď: Áno, podľa starších štúdií (čínska štúdia) to tak na potkanoch fungovalo. Podľa najnovších štúdií mikrobioty na ľuďoch, živočíšne bielkoviny a tuky pri pravidelnom príjme podporujú zápalové procesy a tiež rast nádorov - záleží to však na zložení stravy - aký je pomer živočíšnych bielkovín k pomeru zdravých potravín, ako sú celozrnné obilniny, strukoviny, zeleniny, ovocie, orechy. Ak je pomer taký, ako sa bežne varí v domácnostiach, tak je to riziko. Ale nezabudnime aj na vodu. Denne vypijeme 2-3 litre. Odporúčame si zadovážiť domov "reverznú osmózu", ktorá zbaví vodu toxínov a nestojí už 1000 eur, ako pred 15 rokmi, ale 200-300 eur. Po montáži do kuchynskej linky budete mať ešte jednu tenkú batériu, kde bude na varenie a pitie stále pripravená tá najlepšie odfiltrovaná voda a na záver mierne zmineralizovaná. V Michalovciach je veľkopredajca mertens.sk, kde sa dá kúpiť za výhodnú cenu - Reverzná osmóza. (Toxínov sa nezbavíte iba prevarením vody). Ďalšie toxíny sa môžu nachádzať v zle skladovaných polotovaroch, v niektorom mäse, mlieku, vajciach - pritom to môžu byť práve tie domáce chovy na dedinách, kde ľudia spaľujú v záhradách plasty, pneumatiky atď., popolček padá do trávy, ktorý zjedia zvieratá. Alebo príčinou môže byť spodná otrávená voda z Chemických závodov.
  • Poznámka: Niekomu naše jedlá nechutia. Odpoveď: Nie je problém variť tak, aby sa každý oblizoval. Tak varia všade. Majú s tým problém hlavne ľudia, ktorí si zvykli na veľké množstvo tukov v jedle, pričom sa mylne boja aj komplexných sacharidov. Ale to, čo najviac chutí, je všeobecne kombinácia mastných jedál (veľa tukov), slaných, sladkých alebo pikantných chutí, ale my sa tomu chceme vyhnúť. Naši verní zákazníci, ktorí si vážia zdravú stravu a svoju fyzickú schránku, sa vôbec nezaujímajú, čo sme dnes navarili. Dôverujú nám, že to, čo im pripravíme, im prospeje na ich zdraví, za čo im ďakujeme. Oni sa proste prídu k nám najesť (alebo majú objednanú donášku na celý mesiac vopred) a zjedia to s chuťou. Pritom sa tešia z toho, že spravili niečo pre svoje zdravie a pritom nemuselo kvôli tomu trpieť a zomrieť žiadne zvieratko. Je smutné, že ľudia robia niekedy viac pre svoje auto, ako pre svoje telo :-(. Ale prichádza nová generácia, ktorá sa nenechá oklamať reklamou a pozerá na svoju budúcnosť a budúcnosť planéty.
  • Otázka: Nafukuje ma po strukovinách, čo mám robiť? Odpoveď: Netreba nič robiť, iba vydržať, pokiaľ sa obnoví v črevách tá správna zdravá mikrobiota a nafukovanie zmizne. Môže to trvať 1-3 mesiace (podľa našich skúseností).